27 ℃

Europa wil in 2030 alle zonnepanelen ondergronds

Europa wil in 2030 alle zonnepanelen ondergronds
Foto: Federico Rostagno / Shutterstock.com

Zonnepanelen moeten in de toekomst allemaal ondergronds worden geplaatst. Dat zeggen de rechtse partijen in het Europees Parlement in reactie op de Europese klimaatplannen.

De Europese Commissie presenteerde woensdag nieuwe wetsvoorstellen die de klimaatverandering moeten tegengaan. Hierin staat dat huizen energiezuiniger moeten worden. Hoewel zonnepanelen kunnen zorgen voor een aanzienlijk lager energieverbruik, vindt niet iedereen de panelen mooi om te zien. Vanaf 2030 zouden alle zonnepanelen daarom ondergronds geplaatst moeten zijn.

“In Nederland liggen zonnepanelen vaak op schuine daken. Goed voor het milieu, maar ook lelijk om te zien. Ondergrondse zonnepanelen hebben dat probleem niet”, zegt hoogleraar Duurzame Energie Walter Turfbrander. “In een gemiddelde achtertuin is plaats voor tien tot vijftien zonnepanelen. Leg er een dikke laag zand of gras overheen en je ziet er niets meer van.”

De overheid denkt al langer na over de plaatsing van ondergrondse zonnepanelen. Zo zouden er zonnepanelen moeten komen in de kelders van overheidsgebouwen en in de voormalige staatsmijnen in Limburg.

 
Deel dit artikel: