23 ℃

GroenLinks: “Europa moet bomen Amazonegebied opvangen”

Miljoenen bomen uit het Amazonegebied zijn op zoek naar een veilig heenkomen, nu hun oorspronkelijke leefomgeving in brand staat. Linkse partijen willen dat Europa de bomen opvangt.

Foto: BrittanyNY / Shutterstock.com

In het Amazonegebied woeden al weken enorme branden. Gevreesd wordt dat tienduizenden bomen niet op tijd aan het vuur konden ontsnappen. Overheden denken intussen na over opvang voor de bomen die uit het gebied weg moeten.

Nederland heeft aangeboden een deel van de bomen op te vangen. Onder meer op de Veluwe worden bossen ingericht, waarin de bomen tijdelijk kunnen verblijven. “Duizenden bomen zitten in een benarde situatie. De bomen die nog in de Amazone verblijven zijn doodsbang. Het is onze plicht om deze bomen te helpen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Andere partijen zijn kritisch. Onder meer de VVD stelt als voorwaarde dat ook andere Europese landen een deel van de bomen opvangt. “Tot nu toe zijn alleen Italië en Duitsland daartoe bereid gebleken”, zegt VVD-Kamerlid André Bosman.

Alleen de PVV ziet niets in het plan om de bomen naar Europa te halen. Partijleider Geert Wilders eist dat de bomen in de eigen regio blijven. “Het zijn geen bomen. Het zijn palmen. Die horen hier niet”, aldus Wilders.

 
Deel dit artikel: