15 ℃

Europa legt aardbeving Afghanistan naast zich neer: “Wereld heeft al genoeg ellende”

Europa legt aardbeving Afghanistan naast zich neer: “Wereld heeft al genoeg ellende”
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De landen van de Europese Unie gaan niet in op de aardbeving in het oosten van Afghanistan. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Comissie heeft de wereld momenteel genoeg ellende.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd het oosten van Afghanistan getroffen door een zeer zware aardbeving. Daarbij vielen zeker duizend doden en minstens vijftienhonderd mensen raakten gewond. De Europese Unie heeft aangegeven ‘voorlopig niets met die informatie te zullen doen’.

Na enig zoeken zijn er in de media wel beelden te vinden van de ravage die de aardbeving achterliet, maar wat betreft de EU blijft het daarbij. Ook hoeft Afghanistan niet te rekenen op hulpgoederen uit Europa. “Uiteraard ligt onze aandacht momenteel nog volledig bij de oorlog Oekraïne. Daar moeten wapens naartoe. Het is nu niet de tijd voor aardbevingen”, laat de EU in een persverklaring weten.

“Afghanistan moet zich realiseren dat de timing van deze aardbeving belabberd is”, aldus Von der Leyen. “Op termijn ben ik graag bereid om met Afghanistan weer over een eventuele aardbeving te praten, maar op dit moment is daar er geen draagvlak voor. Afghanistan heeft zogezegd voor zijn beurt gebeefd.”

 
Deel dit artikel: