23 ℃

EU wil virusmutaties uit Verenigd Koninkrijk zwaarder belasten

Foto: YT CC

De Europese Unie wil de Britse mutatie van het coronavirus langs economische weg bestrijden. De Europese ministers van Economische Zaken overwegen de invoering van een importheffing om Britse varianten van het virus buiten de deur te houden. Minister Eric Wiebes heeft daarover overleg gevoerd met zijn Europese collega’s.

“Tijdens brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk bestond de Britse coronamutatie nog niet en daarom zijn daarover geen afspraken gemaakt”, legt Wiebes uit. “Dat gebrek aan regelgeving zorgt er nu voor dat het Britse virus ongehinderd de grens kan passeren. Inmiddels bereiken we het punt waarop we moeten zeggen: genoeg.”

Het is voor het eerst dat Europa een financieel instrument wil inzetten tegen het coronavirus. Om welke maatregel het precies gaat, kan Wiebes nog niet zeggen: “Daarover zullen we eerst met de Britten om tafel moeten. Ik ben natuurlijk geen viroloog, maar je zou kunnen denken aan een importheffing op virusdeeltjes.”

Is er een kans dat het vliegverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk wordt stilgelegd? “Dat is nu nog niet aan de orde”, aldus Wiebes. “Laten we eerst afwachten hoe het virus reageert op een financiële prikkel.”

 
Deel dit artikel: