15 ℃
Einde aan Europese smaakchaos:

Europese Commissie kiest paprika als Europese standaardchips

Europese Commissie kiest paprika als Europese standaardchips
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Paprika wordt de Europese standaardchips. Dat is besloten tijdens de vergadering van het Voedselcomité van de Europese Commissie.

Nu is het aanbod aan chips nog in elk land verschillend. Zo is alleen in Nederland chips met patatje joppie-smaak verkrijgbaar, terwijl enkel in Portugal chips met sardinesmaak wordt verkocht. De nieuwe Europese richtlijn moet een einde maken aan de wirwar van smaken. Besloten is dat in elk land, naast het lokale smaakassortiment, in ieder geval paprikachips verkrijgbaar moet zijn.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, licht het besluit toe: “Dit akkoord is een eerste stap op weg naar een eenduidige Europese snackbeschikbaarheid. Mensen moeten kunnen rekenen op tenminste één universele chipssmaak die overal in Europa verkrijgbaar is. Dit voorkomt uitwisselingsproblemen door cultureel bepaalde smaakverschillen.”

De keuze voor paprika is opvallend. Eerder werd aangenomen dat naturelchips de Europese standaardchips zou worden. Dat Europa toch kiest voor paprika, heeft volgens Von der Leyen te maken met de afwijkende smaakbeleving in Noorwegen en IJsland.

 
Deel dit artikel: