14 ℃

EU gaat voor humaan asielbeleid: “We gooien zak geld over de schutting en Tunesië mag het verder uitzoeken”

EU gaat voor humaan asielbeleid: “We gooien zak geld over de schutting en Tunesië mag het verder uitzoeken”
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De EU heeft een deal gesloten met Tunesië over het immigratiebeleid. Tunesië gaat in ruil voor een zak geld de problemen met asielzoekers aanpakken. Door deze deal verwacht de EU een humanere asielsituatie binnen de grenzen van Europa.

Glunderend stond EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Tunesië de pers te woord. De eerste stappen richting een nieuw migratiebeleid worden steeds duidelijker. De EU-voorzitter was daar duidelijk mee in haar nopjes: “Binnen de EU-grenzen willen we een humaan en liberaal migratiebeleid. Helaas valt de uitvoering vaak tegen. Daarom zijn we blij dat we dadelijk het inhumane gedeelte aan Tunesië kunnen overdragen.”

Volgens Von der Leyen snijdt het mes aan twee kanten en is ook Tunesië verguld met de deal: “Tunesië is een arm land en dus kunnen ze helemaal geen nee zeggen tegen de miljard euro die wij als EU gaan betalen voor deze migratiedeal. Hoe ze de hele procedure met asielzoekers gaan regelen weten ze zelf nog niet, maar dat interesseert ons als EU ook geen donder. Zolang ze onze poen maar aannemen en zorgen dat de enorme stroom asielzoekers niet langer de EU binnenkomt. Dan kunnen wij het weer hebben over zaken die écht belangrijk zijn, zoals een universele Europese USB-aansluiting voor smartphoneopladers.”

 
Deel dit artikel: