13 ℃

Ethiopische M’tebe-stam vreest chiptekort door problemen met toelevering vanuit Taiwan

Ethiopische M’tebe-stam vreest chiptekort door problemen met toelevering vanuit Taiwan
Foto: Manamana / Shutterstock.com

De toegenomen spanningen tussen China en Taiwan kunnen grote gevolgen hebben voor de mondiale beschikbaarheid van computerchips. Daarvoor waarschuwt stamhoofd Nkfoto Bne’helo van de Ethiopische M’tebe-stam.

Taiwan geldt als een van de grootste chipproducenten ter wereld. Voor de levering van computerchips en halfgeleiders is de Ethiopische M’tebe-stam volledig afhankelijk van de Taiwanese fabrikant TSMC. Een eventuele oorlog in Taiwan brengt de toelevering ernstig in gevaar, zo vreest stamhoofd Bne’helo.

“De Taiwanese chips worden niet allen gebruikt in onze mobieltjes, maar ook in geavanceerde medische apparatuur en onze servers”, legt het stamhoofd uit. “Voor het belangrijkste datacentrum in ons dorp staat komend najaar juist een grote uitbreiding op het programma. Maar dan moet Taiwan de benodigde apparatuur natuurlijk wel kunnen leveren.”

“Als de toelevering vanuit Taiwan onverhoopt stilvalt, dan ligt onze hele ict-infrastructuur op z’n gat. Dan gaan we – bij wijze van spreken – honderd jaar terug in de tijd”, aldus Bne’helo. “Ook andere landen gebruiken chips uit Taiwan, maar voor die landen zijn de gevolgen wellicht minder groot.”

 
Deel dit artikel: