17 ℃
Distributiecentra nog geblokkeerd:

Ethiopië stuurt noodhulp naar Nederlandse supermarkten

Ethiopië stuurt noodhulp naar Nederlandse supermarkten
Foto: Richard Juilliart / Shutterstock.com

Vanuit Ethiopië is een konvooi met voedsel onderweg naar Nederlandse supermarkten, die vanwege de boerenprotesten niet bevoorraad kunnen worden.

Al dagen worden de distributiecentra van onder meer Jumbo, Boni en Coop geblokkeerd door actievoerende boeren. Daardoor wordt de bevoorrading van supermarkten verhinderd. In de supermarkten zijn veel schappen al leeg. In een poging een voedselcrisis te voorkomen, stuurt Ethiopië een lading voedsel naar de Nederlandse supermarkten. Het gaat onder meer om rijst, melkpoeder en geitenvlees.

“Hier in Ethiopië wordt intens meegeleefd met de mensen in Nederland, zoals jullie ook altijd meeleven als een Afrikaans volk in nood is”, zegt hulpcoördinator Mbebe Bkofo vanuit de Ethiopische havenplaats Bahir Dar. “Toen hier in Ethiopië vorige maand een voedselcrisis was, schoten Nederlanders massaal te hulp. Dat zijn we niet vergeten. Nu is het onze beurt om jullie te helpen.”

In Ethiopië heerst overigens veel begrip voor de actievoerende boeren in Nederland. “No farmers, no food hè”, glimlacht Bkofo. “Kijk, wij hebben hier ook problemen, maar die zijn niets vergeleken met de ellende van Nederlandse boer.”

 
Deel dit artikel: