19 ℃

Eten uit eigen mostuin populair

Steeds meer Nederlanders eten uit eigen mostuin. Niet alleen 65-plussers, maar ook jongeren ontdekken ‘het groene goud’: “Voor mij nooit meer mos uit de supermarkt.”

Foto: Xpixel / Africa Studio / Shutterstock.com

Sophie en haar vriend Boris hebben een eigen mostuin in Amsterdam, net als veel van hun vrienden. Ze zijn er maar wat blij mee: “Vroeger haalden we alles uit de Albert Heijn, heel lui eigenlijk. Onze hele diepvries zat er vol mee, maar als je het ontdooit ben je het gros van de voedingsstoffen al kwijt. Nu knip ik het gewoon tussen de tegels van onze patio vandaan en ligt het 5 minuten later op ons bord. Ambachtelijker krijg je het niet.”

Omdat een patio niet voor iedere Amsterdammer is weggelegd, zijn er diverse plekken in de stad waar mensen een mostuin kunnen beginnen. Ambtenaar Jos Hilbrink houdt zich bezig met de ruimtelijke planning van dergelijke tuinen: “Het enige wat je nodig hebt is een braakliggend stuk terrein. Als je dat een paar maanden laat versloffen, zit er altijd wel een of andere eetbare mos tussen. Zo zijn we bezig met een bestemmingsplan om Amsterdam Noord plat te gooien en om te bouwen tot mostuin.”

Sophie deelt ten slotte haar favoriete recepten met mos: “Ik vind zelf mos uit het vuistje het lekkerst, maar ook voor een mosplankje, korstmos met een krokant korstje, appelmos en mos met mosterd kun je me zeker ’s nachts wakker maken.”

 
Deel dit artikel: