14 ℃
Terugleveren te duur:

Erik (58) moet elke dag 12 uur föhnen om de stroom van zijn zonnepanelen op te maken

Erik (58) moet elke dag 12 uur föhnen om de stroom van zijn zonnepanelen op te maken
Foto: Artem Varnitsin / Scrudje / Shutterstock.com

STEENWIJK - “Vooral ’s middags moet ik keihard föhnen om de stroom op te maken. Die herrie is echt vervelend, maar ik heb geen keus”, zegt Erik Rijvert uit Steenwijk. 

Veel eigenaren van zonnepanelen kregen deze week een onaangename verrassing. Nu steeds meer huishoudens zonnepanelen hebben, kunnen energiebedrijven het overschot aan stroom niet meer aan. Energiebedrijf Vandebron laat klanten betalen voor het terugleveren van zonnestroom aan het net. Dat kost 10 tot 20 euro per maand. “Wij hebben het al niet breed, dus voor ons is dat niet op te brengen. Er zit niets anders op dan alle stroom zelf verbruiken”, zegt Erik.

“Er liggen zestien zonnepanelen op mijn dak, dus je kunt je voorstellen hoeveel stroom ik moet opmaken. Natuurlijk staan de wasmachine en de droger al de hele dag aan, maar dan nóg houd ik stroom over”, zucht Erik.

Uit pure wanhoop is Erik gaan föhnen: “Deze föhn verbruikt op de hoogste stand tweeduizend Watt. Dat is net genoeg om de teveel opgewekte stroom weg te föhnen.”

Erik wil graag in contact komen met andere bezitters van zonnepanelen. Daarnaast is Erik op zoek naar mensen die van hun overtollige apparaten af willen: “Tosti-ijzers, frituurpannen, of ouderwetse gloeilampen. Alles is welkom, als het maar stroom vreet.”

 
Deel dit artikel: