'Wij hebben nog nooit een Rus gezien'

Erik (22) en Robbie (31) van de Koninklijke Landmacht gaan Oekraïense militairen opleiden

Erik (22) en Robbie (31) van de Koninklijke Landmacht gaan Oekraïense militairen opleiden
Foto: Dolfilms / Kues / Shutterstock.com

Nederland heeft meer steun toegezegd aan de Oekraïense strijdkrachten. Ons land zal delen van een Patriot-systeem voor luchtverdediging leveren. Daarnaast zal Nederland meer Oekraïense militairen gaan trainen. De training wordt verzorgd door sergeant Erik Hurkeboer (22) en korporaal Robbie Vermeulen (31) van de Koninklijke Landmacht.

“Wij hebben het vanaf de zijlijn een tijdje aangekeken, maar die Oekraïense soldaten kunnen nog veel van ons leren. Ze doen maar wat. De Oekraïners hebben een stukje opleiding nodig en daarvoor moet je uiteraard bij de Hollanders zijn”, zegt korporaal Vermeulen.

Maar Nederland heeft al bijna 80 jaar geen oorlog meegemaakt, terwijl de Oekraïners al een jaar dapper aan het vechten zijn. Is het niet raar dat uitgerekend jullie de Oekraïners moeten vertellen hoe je oorlog voert? “Die vraag had ik al verwacht. Het is heel logisch dat u die stelt”, antwoordt korporaal Vermeulen. “Ja, dat vind ik ook”, vult sergeant Hurkeboer aan. “Een volkomen legitieme vraag waar we zeker op terugkomen.”

Een andere vraag dan. Heeft u zelf oorlogservaring? “Nee, geen enkele”, aldus korporaal Vermeulen. “Sterker nog, wij hebben hier op de kazerne in Harskamp nog nooit een Rus gezien. Maar dat bewijst juist ons succes. Het lukt ons blijkbaar al 80 jaar om de Russen buiten de deur te houden. Daarom zijn wij de aangewezen personen om de Oekraïense militairen te gaan trainen. Maar we gaan eerst lunchen. Eet u een boterhammetje mee?”

 
Deel dit artikel: