19 ℃
'Gemiste kans'

Emir van Qatar teleurgesteld dat Oranje de OneLove-band niet droeg

Emir van Qatar teleurgesteld dat Oranje de OneLove-band niet droeg
Foto: Drop of Light / Firas Abousido / Shutterstock.com

Emir Tamim bin Hamad Al Thani van Qatar heeft met verbijstering gekeken naar het eerste WK-duel van het Nederlands Elftal. Oranje speelde maandagmiddag tegen Senegal, maar aanvoerder Virgil van Dijk droeg daarbij niet de bekende OneLove-armband.

De OneLove-band staat voor verbinding en is een symbool tegen alle vormen van discriminatie. Voetbalbond FIFA had de Oranjespelers voor de wedstrijd gewaarschuwd: wie de armband draagt, zou onmiddellijk worden gestraft met een gele kaart. Oranje gehoorzaamde en liet de armband achterwege. “Uitermate zwak en teleurstellend”, reageert de Qatarese emir Tamim bin Hamad Al Thani.

“Het WK biedt spelers juist een podium om misstanden aan te kaarten, zoals de hardnekkige discriminatie en systematische vervolging van homoseksuelen in ons land. Het is jammer dat Oranje die kans niet pakt, als het erop aankomt”, aldus de emir.

De emir verwacht dat Oranje de armband bij de volgende wedstrijd wél gewoon draagt. “Als je principes hebt, stá er dan ook voor”, zegt de emir fel. “In Qatar zijn onverdraagzaamheid, onderdrukking en discriminatie nog aan de orde van de dag, al denkt Oranje misschien van niet.”

 
Deel dit artikel: