12 ℃

Emir Qatar woest: “Kritiek rond WK is respectloos naar al die dode arbeiders”

Emir Qatar woest: “Kritiek rond WK is respectloos naar al die dode arbeiders”
Foto: Ahmad Thamer Al Kuwari / Wiki Commons CC

De emir van Qatar is woedend over alle negatieve kritiek rond het WK voetbal. Qatar krijgt van journalisten vooral kritiek op de mensenrechtensituatie en de arbeidsomstandigheden in het land. Emir Tamim bin Hamad Al Thani noemt de kritiek ‘ontzettend respectloos naar de duizenden arbeiders die voor het WK hun leven hebben gegeven’.

In een toespraak haalde het staatshoofd van Qatar fel uit naar de journalisten. “Het is walgelijk, echt walgelijk”, fulmineerde de emir. “Tienduizenden arbeiders hebben jarenlang, twaalf uur per dag, zeven dagen per week in de volle zon gewerkt om dit WK mogelijk te maken. En wat gebeurt er? Ze krijgen van jullie alleen maar gezeik over zich heen. Schande.”

De emir vindt alle negatieve kritiek vooral jammer voor de nabestaanden van de duizenden arbeiders die bij de voorbereidingen van het WK om het leven kwamen: “Voetbal was alles voor die mensen. Ze hebben zich letterlijk doodgewerkt om alle stadions op tijd af te hebben. Zo’n gemotiveerde werkhouding verdient bewondering. Natuurlijk, sommige dingen konden beter. Als ze wat sneller hadden gewerkt, hadden ze niet zulke lange dagen hoeven maken. Maar kunnen de media alstublieft een béétje respect opbrengen voor deze arbeiders?”

 
Deel dit artikel: