27 ℃

Qatar biedt excuses aan voor slavernijverleden

Qatar biedt excuses aan voor slavernijverleden
Foto: Ahmad Thamer Al Kuwari / Wiki Commons CC

Emir Tamim bin Hamad al-Thani heeft namens de regering van Qatar officieel excuses aangeboden voor het slavernijverleden van het emiraat.

Tot vorige week dinsdag werd in Qatar misbruik gemaakt van arbeiders die vanuit het buitenland naar het emiraat werden gehaald. Daar werden ze uitgebuit en moesten ze onder erbarmelijke omstandigheden werken aan de bouw van stadions en hotels voor het WK voetbal. Duizenden arbeiders kwamen daarbij om het leven. Nu de bouw is afgerond, is het volgens de emir tijd om ‘het grote onrecht van de slavernij ruimhartig en onvoorwaardelijk te erkennen’.

“We kunnen de geschiedenis van ons land niet uitwissen. We moeten het verleden van Qatar onder ogen zien. Daar kunnen we niet omheen”, aldus de emir. “Onze afschuwelijke geschiedenis heeft een erfenis achtergelaten in ons land. Die erfenis is zelfs tot op de dag van vandaag nog zichtbaar in de vorm van stadions. Daar zullen we mee moeten leren leven.”

Het Nederlandse kabinet stelt de excuses van Qatar op prijs. “Maar we moeten het ook niet groter maken dan het is”, zegt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. “Het slavernijverleden van Qatar is inmiddels al twee weken geleden. Je moet het verleden ook een keer achter je kunnen laten.”

 
Deel dit artikel: