16 ℃

Ellen (47) is haar groene vinkje kwijt: “Te gek voor woorden”

Foto: Bits And Splits / Shutterstock.com

Woedend is ze. Ellen Hofhuus uit Woudenbosch raakte haar groene vinkje kwijt. “Ik vind het belachelijk. Waar gaan we naartoe met dit land?”

Sinds juli vorig jaar had de 47-jarige Ellen een groen vinkje, zoals zoveel Nederlanders. Maar toen ze vanmorgen keek, was haar groene vinkje verdwenen. “Ik heb eerst heel hard gevloekt”, vertelt ze. “Nu kan ik nergens anders meer aan denken. Ik ga niet meer naar de bioscoop en al helemaal niet naar de kroeg voordat ik mijn groene vinkje terug heb.”

Waar haar groene vinkje gebleven is, weet Ellen niet. “Ik kan me niet voorstellen dat hij zelf is weggevlogen. Hij is heel tam. Bovendien had ik de kooi goed dichtgedaan. Dat weet ik zeker. Iemand moet hem gestolen hebben. Te gek voor woorden.”

Volgens bioloog Alphons Droog is het inderdaad denkbaar dat iemand het groene vinkje meegenomen heeft. “Groene vinkjes zijn in ons land een heel zeldzame vogelsoort. Ze zijn dus veel geld waard. Meestal zijn het Oost-Europese bendes die er met zulke kostbare vogels vandoor gaan. Als zo’n bende hier actief is, verwacht ik dat nog meer Nederlanders hun groene vinkje kwijtraken.”

Ellen hoopt dat ze haar groene vinkje nog terugziet: “Misschien zit ‘ie ergens in een tuin of zo. Hij heeft een gele snavel, een groen lijfje en een rood kruis.”

 
Deel dit artikel: