18 ℃

Ellemieke (25): “Als mensen een taalfoutje maken, dan pak ik ze”

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Als het aan Ellemieke Koerds ligt, gaat het taalniveau op sociale media flink omhoog. Ellemieke is voortdurend op jacht naar mensen die taalfoutjes maken. “Ik vind het heerlijk om ze te verbeteren”, lacht de 25-jarige Amsterdamse.

Ellemieke is vrijwel altijd online. Vanuit haar appartement in Amsterdam-Zuid speurt ze routineus naar kleine of grote taalmissers op sociale media. “Het taalgebruik van lager opgeleiden vind ik het grappigst”, gniffelt Ellemieke. “Ik bedoel mensen die minder zijn dan ik. Heftruckchauffeurs, timmerlieden en productiemedewerkers bakken er op taalgebied weinig van. In vrijwel elke zin maken ze fouten. Nou, daar wijs ik hen dan graag op.”

Ellemieke heeft niet de illusie dat het taalgebruik op sociale media ooit volledig foutloos zal zijn. “Welnee, dat zou ik zelfs jammer vinden, want dan kan ik ze niet meer uitlachen”, hinnikt ze, terwijl ze een Facebooker wijst op vergeten interpunctie. “Kijk, ik heb een afgeronde HBO-studie en hij is vrachtwagenchauffeur.”

“Een taalnazi? Nee, zo zou ik mezelf niet willen noemen”, zegt Ellemieke. “Ik spreek liever van intellectuele superioriteit. Ach, ik vind het gewoon heerlijk om te laten zien dat ik slimmer ben dan hun.”

 
Deel dit artikel: