16 ℃

Ella (18) is hersenchirurg: “Een hoofd openzagen is echt tof”

Ella (18) is hersenchirurg: “Een hoofd openzagen is echt tof”
Foto: SL / Shutterstock.com

Steeds meer jongeren gaan voortijdig van school. Ze leren liever een vak in de praktijk. Ella Hoeksveld (18) werkt sinds een paar maanden als hersenchirurg. “Zo’n hoofd openzagen is echt tof”, vertelt ze. 

Na de mavo kon Ella kiezen: aan het werk, of nóg vier jaar in de schoolbanken. Ze koos ervoor om een vak te leren in de praktijk. “Mijn vader werkt in het ziekenhuis en via hem kon ik aan de slag als hersenchirurg. De eerste operaties deden we samen, maar nu mag ik alleen opereren”, zegt ze.

“Ik vond hersenen altijd al interessant”, verklaart Ella haar opmerkelijke beroepskeuze. “Ik vind het leuk om in de operatiekamer te experimenteren met hersenen. Wist je dat al die kronkeltjes een functie hebben? Als je ergens een naald in prikt, kan de patiënt bijvoorbeeld ineens niet meer praten. Dan krijg je een soort kortsluiting of zo. Supercool.”

Ella is de jongste hersenchirurg van Nederland. Ze beseft dat ze nog veel moet leren: “Nu mag ik alleen bejaarden opereren, maar als ik straks minder fouten maak mag ik ook in jongere mensen snijden. Echt vet.”

 
Deel dit artikel: