20 ℃

Elkaar veilig begroeten, hoe doe je dat nu?

Foto: H Ko / Shutterstock.com

In verband met het coronavirus mogen we elkaar sinds een week niet meer de hand schudden. Hoe groet je elkaar dan op een veilige manier? Communicatietherapeut Hans Willem van Dop geeft tips.

Van Dop start met een waarschuwing: “Handen schudden raad ik ten strengste af, dit omdat de kans op besmetting met het coronavirus dan heel er groot is. Wat wel kan is gewoon zwaaien. Zwaai naar degene die je groet, dat is heel veilig en sociaal.”

“Vind je zwaaien niet vriendelijk genoeg, dan kun je ook een andere pose aannemen met je lichaam”, legt Van Dop uit. “Bijvoorbeeld door je hakken tegen elkaar te houden, in het gelid te gaan staan en je rechterarm recht naar voren te strekken. Die groet was in de jaren ’30 en begin jaren ’40 enorm populair in Duitsland. Ook kun je bijvoorbeeld rechtop staan en je rechter onderarm in een hoek van 90 graden omhoog doen. Die groet was vanaf de jaren ’20 tot en met begin jaren ’50 gebruikelijk in de Sovjet-Unie. Oefen het thuis maar eens op bijvoorbeeld je opa of oma.”

 
Deel dit artikel: