12 ℃

Elizabeth mag toch aanblijven als koningin na uitbundig jubileumfeest

Elizabeth mag toch aanblijven als koningin na uitbundig jubileumfeest
Foto: Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com

Elizabeth II mag toch aanblijven als koningin van het Verenigd Koninkrijk. Dat is de uitkomst van een vertrouwensstemming in het Britse Lagerhuis. Elizabeth lag onder vuur vanwege een uitbundig jubileumfeestje bij haar ambtswoning afgelopen weekend.

In de media doken beelden op van een flink feest in de tuin van Buckingham Palace. Naast enkele duizenden feestvierders waren ook beroemdheden en parlementsleden aanwezig. Volgens bronnen zou er rond het 70-jarig jubileum van de koningin ‘vier dagen uitbundig zijn gefeest’.

“Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor alles wat onder mijn toezicht is gebeurd”, zei Elizabeth in een reactie op de berichten. Britse parlementariërs lijken haar een tweede kans te gunnen. Een kleine meerderheid stemde zondagavond tegen afzetting van de Britse vorst.

Maar of Elizabeth daarmee haar geloofwaardigheid terug heeft? “Nee”, zegt correspondent Sanne Tijne in Groot-Brittannië. “Wat er bij Buckingham Palace afgelopen weekend heeft plaatsgevonden, kan niet anders worden uitgelegd als een uitbundig feest. Elizabeth moet van goede huize komen, wil ze de steun van de Britse bevolking terugwinnen.”

 
Deel dit artikel: