13 ℃

Elitaire megastalhouder voelt zich buitengesloten door BoerBurgerBeweging: “Ik ben geen burger en geen boer”

Elitaire megastalhouder voelt zich buitengesloten door BoerBurgerBeweging: “Ik ben geen burger en geen boer”
Foto: Krakenimages.com / Shutterstock.com

De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas staat er goed voor in de peilingen. Bij de komende Provinciale Statenverkiezingen lijkt de BBB op een recordaantal stemmen te kunnen rekenen. Toch weet de BoerBurgerBeweging niet élke boer en élke burger te bereiken.

“Het probleem zit ‘m eigenlijk al in de naam: BoerBurgerBeweging. Ze richten zich op boeren en burgers, maar wat als je daar niet bij hoort?”, vraagt melkveehouder Roderick de Bourbon Brandelaere (62).

De Bourbon Brandelaere is naar eigen zeggen geen gewone burger: “Mijn beide ouders waren van adel en ik dus ook. Ik ben geen burger, maar een heer van stand. Daar kan ik niks aan doen, die titel heb ik geërfd. Maar vanwege mijn elitaire afkomst tel ik bij de BoerBurgerBeweging niet mee. Ik bén geen burger.”

Maar als De Bourbon Brandelaere geen burger is, dan is hij als melkveehouder toch op z’n minst een boer? “Nee, ook niet”, werpt hij tegen. “Sowieso is één op de vijf boeren in ons land al miljonair, maar ik zit daar nog een treetje boven. Met het familievermogen kon ik een megastal realiseren met drieduizend melkkoeien. Contact met het vee heb ik nauwelijks, daar heb ik personeel voor. Ben ik dan nog wel een boer? Ik vind van niet. Ik voel me meer een zakenman. Of, zoals ik mezelf liever noem: agricultural investor.”

De Bourbon Brandelaere voelt zich dus geen burger én geen boer. Beweging dan? “Nee, beweging krijg ik nauwelijks. Zoals ik al zei: daar heb ik personeel voor.”

 
Deel dit artikel: