21 ℃

Elfstedentocht voortaan op kunstijs

Foto: Gansstock / Shutterstock.com

Door de alsmaar stijgende temperaturen zal er in de winter steeds minder vaak natuurijs liggen. De kans op een volgende Elfstedentocht lijkt daarom klein. Om tegemoet te komen aan de wensen van de echte schaatsliefhebber is door de Friezen een ambitieus plan ontwikkeld.

De Friezen willen van het gehele elfstedentraject een overdekte kunstijsbaan maken. Hierdoor kan de tocht der tochten in de toekomst gewoon elk jaar doorgaan.

Bestuurslid Eise Stuivinga van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden is laaiend enthousiast over dit plan. Hij vertelt: “Door stroom op te wekken met windturbines langs de kust kunnen we er voor zorgen dat er drie maanden per jaar een dikke ijslaag op deze route komt te liggen. Bedenk eens hoeveel duizenden mensen uit binnen- en buitenland hierdoor naar Friesland zullen komen om deze heroïsche tocht zelf te kunnen rijden. Dit wordt ongetwijfeld de best bezochte attractie van Nederland.”

Premier Rutte vindt de Friese plannen een compliment waard: “De Elfstedentocht was eigenlijk het enige wat Friesland tot nu toe te bieden had. Als het ze lukt om deze tocht jaarlijks te organiseren, dan gaat deze eenvoudige provincie zeker weer een beetje meetellen in ons land.”

 
Deel dit artikel: