14 ℃

Elfstedentocht vandaag afgelast in verband met omicronvariant

Foto: Gansstock / Shutterstock.com

Het geduld van schaatsliefhebbers wordt flink op de proef gesteld. In verband met de snelle opkomst van de omicronvariant heeft de Koninlijke Vereniging De Friesche Elf Steden besloten om de Elfstedentocht vandaag af te gelasten.

Ons land had vannacht te maken met een echte ijsnacht. In Friesland dook de temperatuur plaatselijk drie graden onder het vriespunt. De vorst doet de harten van vele schaatsliefhebbers sneller kloppen. Toch besloot de organisatie om de Elfstedentocht vandaag niet door te laten gaan. “Een Elfstedentocht zou duizenden deelnemers en tienduizenden toeschouwers op de been brengen. Gezien de besmettingscijfers en de komst van de nieuwe omicronvariant vinden wij dat op dit moment onverantwoord”, laat de organisatie weten.

Natuurschaatser Bauke Sibranda (42) was al onderweg naar Leeuwarden toen hij het nieuws te horen kreeg. “Dat was een flinke teleurstelling, maar ergens heb ik er wel begrip voor. Ik snap dat de organisatie eerst wil afwachten hoe de besmettingscijfers zich ontwikkelen. Hopelijk duurt het niet te lang, want straks gaat het weer dooien. Ik heb bij Dokkum al flinke wakken gezien.”

 
Deel dit artikel: