19 ℃

Elektrische zweep succesvol bij Olympische Spelen

Het is niet vreemd dat bij de olympische paardensporten nieuwe records worden gevestigd. Voor het eerst mogen ruiters bij de Olympische Spelen gebruikmaken van de elektrische zweep.

elektrische-zweepDoor de elektrische zweep ligt het tempo bij de dressuur een stuk hoger. “Dressuur was voorheen altijd een beetje suffig. Met de elektrische zweep is het veel spannender. Paarden reageren heel alert op een schok van vijfduizend volt. Ze springen een stuk hoger. Dat maakt de sport ook leuker voor het publiek”, zegt sportjournalist Michael Kistelaar.

De Nederlandse springruiter Jur Vrieling greep tijdens de Olympische Spelen naast de medailles, omdat zijn paard Zirocco Blue tot twee keer toe een sprong weigerde. “Vrieling gebruikt nog een analoge zweep. Dat is een gemiste kans. Met de elektrische zweep was dat niet gebeurd”, zegt Kistelaar. “Met het zwaarste model kun je twintig schokken per minuut uitdelen. Dan wil zo’n knol echt wel springen hoor.”

Dierenliefhebbers hebben kritiek op de elektrische zweep, maar daar moet Kistelaar een beetje om lachen: “Ach, ze moeten niet zo zeuren. Het is maar een paard.”

 
Deel dit artikel: