14 ℃

Elektrisch poetsen beter dan op diesel

Elektrische tandenborstels zijn aanzienlijk minder schadelijk voor het milieu dan tandenborstels met een diesel- of benzinemotor. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Meetkundig Bureau (NMB). Elektrische tandenborstels maken bovendien minder herrie.

Foto: Speedkingz / Shutterstock.com

Onderzoekers vergeleken tandenborstels met verschillende aandrijfsystemen. De borstels die werden aangedreven door een elektromotor veroorzaken de minste schade aan het milieu. “Weliswaar is bij het opwekken van de benodigde elektriciteit enige uitstoot van broeikasgassen, maar de uitstoot is fors lager dan die van benzinetandenborstels. Dieselborstels zijn zelfs nog vervuilender”, zegt onderzoeker Iep Klepper.

Behalve voor het milieu zijn dieseltandenborstels ook schadelijk voor de gezondheid. “Tijdens het poetsen staat de mond op een kiertje. De uitlaatgassen van de tandenborstel worden zo direct ingeademd. Op de lange termijn kan dat nadelig zijn voor de gezondheid”, aldus Klepper.

Het NMB publiceerde tevens een rapport over kettingzagen. Daaruit blijkt dat sommige kettingzagen schadelijk kunnen zijn voor het gebit.

 
Deel dit artikel: