23 ℃

Eindmusical groep 8 gaat over het eerste Kamerdebat van Schoof: “Niemand wil de hoofdrol spelen”

Eindmusical groep 8 gaat over het eerste Kamerdebat van Schoof: “Niemand wil de hoofdrol spelen”
Foto: A Lesik / Shutterstock.com

ALKMAAR - Het einde van het schooljaar nadert, dus is het weer tijd voor de traditionele eindmusical van groep 8. Bij openbare basisschool De Rozenstruik in Alkmaar gaat de musical dit jaar over het eerste Kamerdebat van premier Schoof. 

Toen juf Marja (42) merkte hoe enthousiast haar groep 8-leerlingen werden van het veelbesproken Kamerdebat, besloot ze spontaan met haar klas om dit chaotische Haagse toneelstuk te gebruiken voor de eindmusical. “Iedere leerling kon zich wel met een bepaalde politicus identificeren, dus de rollen waren zo verdeeld. We moeten alleen nog kiezen wie de hoofdrol gaat spelen, want niemand wil de premier zijn”, aldus juf Marja.

Juf Marja vertelt dat het verhaal van de eindmusical in eerste instantie ging over een rups die een vlinder wordt, verwijzend naar de ontwikkeling die alle leerlingen hebben doorgemaakt en de vleugels die ze gaan uitslaan met hun overstap naar de brugklas. “In feite blijft de boodschap van de eindmusical hetzelfde”, legt juf Marja uit. “Of je nu een rups bent die vreest voor vogels of een beginnend premier die vreest voor zijn eigen kabinet, uiteindelijk kun je angsten overwinnen, obstakels vermijden en uitgroeien tot datgene wat je graag wil zijn.”

Slappe hap

Hoewel de eindmusical al over twee weken plaatsvindt, heeft juf Marja er alle vertrouwen in dat de leerlingen genoeg tijd hebben om in hun rol te kruipen: “Qua tekst is het sowieso erg goed te doen. Het stuk heeft weinig inhoud en moet het vooral hebben van korte, snerende opmerkingen naar elkaar. Voor Jordy (12), die PVV’er Geert Wilders speelt, is het bijvoorbeeld van belang om ‘slappe hap’ goed neer te zetten. Rosa (11) speelt op haar beurt een fenomenale Fleur Agema als ze in staat is om anderhalf uur lang ongeïnteresseerd op haar telefoon te zitten.”

Ondankbare rol

Omdat geen enkele leerling Dick Schoof wil spelen, sluit juf Marja niet uit dat zij de rol van minister-president zelf op zich zal nemen: “Natuurlijk doe ik dat ook liever niet, want het is een erg ondankbare rol waarin ik door al mijn leerlingen zal worden aangevallen en ondermijnd. Maar goed, als juf heb ik een voorbeeldfunctie. Misschien voelt het nog best vertrouwd als ik tegen mijn leerlingen zeg dat het godverdomme geen kleuterklas is.”

 
Deel dit artikel: