27 ℃

Eindexamen havo biologie 1992 moet over, leerlingen teruggeroepen

Eindexamen havo biologie 1992 moet over, leerlingen teruggeroepen
Foto: iStockPhoto - Getty Images - Wavebreak Media

Alle uitslagen van het havo-eindexamen biologie uit 1992 zijn ongeldig verklaard. Leerlingen die het examen in dat jaar hebben gemaakt, moeten het examen overdoen. Zij krijgen binnenkort een oproep om zich te melden bij hun voormalige middelbare school.

Melissa Kelderhoff, die in 1992 studeerde op scholengemeenschap De Driehoek in Remsbeek, maakte het examens destijds opvallend goed, terwijl haar schoolprestaties doorgaans niet bovengemiddeld waren. Op een reünie biechtte Melissa vorige week op destijds te hebben gespiekt bij het eindexamen. Dat mag niet.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om alle havo-eindexamens biologie uit 1992 te laten overdoen. “Mogelijk heeft Melissa de antwoorden van het examen doorgefluisterd aan andere leerlingen. Het is nu niet meer na te gaan welke leerlingen zich destijds aan de regels hielden en welke niet. Hierdoor zijn alle uitslagen ongeldig”, zegt onderwijsinspecteur Arnold Liemens.

Alle leerlingen die het havo-eindexamen biologie in 1992 hebben gemaakt, zullen worden teruggeroepen. Landelijk gaat het om vele duizenden leerlingen, die inmiddels rond 47 jaar oud zijn. Zij moeten het examen alsnog overdoen. Liemens begrijpt dat dat ingrijpend is: “Er zit helaas niets anders op. Zonder eindexamen krijgt een leerling het diploma niet. En dan is een vervolgopleiding eigenlijk ook niet mogelijk. De hele carrières van deze leerlingen zijn in feite ongeldig.”

 
Deel dit artikel: