15 ℃

Eindelijk een goed alternatief voor de pil

Veel vrouwen willen graag stoppen met de pil, maar hebben nog geen goed alternatief gevonden. Gynaecologen hebben een nieuwe sterilisatiemethode ontwikkeld die voor hen een oplossing kan zijn.

gynaecoloog-arts-ziekenhuisSterilisatie van de vrouw is al langer mogelijk, maar de huidige behandelingen zijn ingrijpend en duur. De zogenoemde ‘schrikmethode’ is veel eenvoudiger en bovendien pijnloos.

Gynaecoloog Barbara Kleistermann bedacht de nieuwe methode aan de ontbijttafel. Met een minuscuul buisje wordt kokend water in de eileiders gespoten. De eicellen blijven zo’n 10 minuten in het hete water. De arts houdt intussen de tijd in de gaten.

Zodra de eicellen van binnen voldoende vastigheid hebben, laat de arts de eitjes ‘schrikken’ met ijskoud water. Door dit proces zijn de eiwitten in de eicel niet meer vloeibaar en wordt de dooier vast en korrelig. Hierdoor is bevruchting niet meer mogelijk. Tenslotte worden de eicellen nabehandeld met een beetje natriumchloride.

Het voordeel van deze nieuwe methode is dat er geen hormonen worden gebruikt, zoals met de anticonceptiepil of het spiraaltje. Hierdoor zijn er vrijwel geen bijwerkingen. Wel kan er een lichte verhoging van het cholesterolgehalte optreden.

 
Deel dit artikel: