27 ℃

Einde hittegolf in zicht… kou in aantocht

De hittegolf is binnenkort voorbij, maar aan de extreme weersomstandigheden komt voorlopig nog geen einde. Meteorologen verwachten in de loop van volgende week golf van extreem koude lucht.

Foto: Krasula / Shutterstock.com

Donderdag werd een nieuw weerrecord gevestigd. Vlakbij Arnhem werd een temperatuur gemeten van bijna 42 graden. Nog nooit was het in ons land zo heet. Inmiddels worden voorbereidingen getroffen voor een periode van extreme kou.

“Na vrijdag maakt de temperatuur een enorme val”, waarschuwt weerman Thomas Indra van MeteoScience: “Zaterdag duikt de temperatuur in één klap onder de dertig graden. Daarna wordt het zelfs nog kouder: maandag en dinsdag bereikt de thermometer met moeite de 23 graden. Dat is amper de helft van de huidige temperatuur.”

MeteoScience raadt mensen aan om maatregelen te nemen tegen de kou. “Dikke sokken zijn bij dergelijke temperaturen onmisbaar”, aldus Indra. “Ga bij voorkeur tussen 12:00 en 14:00 uur in de volle zon staan en let er op dat je niet teveel drinkt. Zo voorkom je dat je lichaam onderkoeld raakt.”

 
Deel dit artikel: