17 ℃

Ei van Columbus op afschuwelijke wijze gebroken, geklutst en in olie gebakken

Foto: Felix Lipov / Shutterstock.com

In de historische ‘schoonmaak’ die momenteel plaatsvindt in veel Amerikaanse steden zijn al veel historische voorwerpen vernield. Eén van de meest schrijnende slachtoffers is het wereldberoemde Ei van Columbus in het American Museum of Natural History in New York.

Columbus wordt door zijn ontdekkingsreizen gezien als oervader van genocide op oorspronkelijke inwoners van het Amerikaanse continent. Zijn Ei werd al ruim vijfhonderd jaar in het museum bewaard en kende een grote historische waarde.

Gisteravond viel een groep woedende Amerikanen het museum binnen op zoek naar besmet historisch materiaal. Het Ei, dat op een granieten, draaiende sokkel lag onder een klimatologische lamp, waardoor de houdbaarheid nog zeker voor 200 jaar was gegarandeerd, was een gewild slachtoffer voor de briesende demonstranten. Met ongekende woede wierp men zich op dit kwetsbare kleinood.

“Het Ei lag achter veiligheidsglas, maar dat bleek niet bestand tegen een muitende menigte van honderden mensen”, zegt communicatiemedewerker Arthur Barkin van het het museum. En dus lukte het de demonstranten om in luttele seconden het Ei van Columbus op afschuwelijke wijze te breken, te klutsen en te bakken in een pan met kokende olie.

Foto: Maren Winter / Shutterstock.com

Van het rijkelijk beschilderde en versierde Ei is niet veel meer over dan een lauwwarme, gele smurrie.

 
Deel dit artikel: