17 ℃

Efteling bestaat 70 jaar: “Sommige van die kutkabouters lopen hier al sinds de opening rond”

Efteling bestaat 70 jaar: “Sommige van die kutkabouters lopen hier al sinds de opening rond”
Foto: Julia700702 / Shutterstock.com

De Efteling bestaat 70 jaar. Voor sommige bezoekers een heuglijk feit, maar het personeel wordt al decennialang stapelgek van de chagrijnige kabouters die maar niet dood lijken te gaan.

De Efteling begon ooit als sprookjesbos voor bejaarde en afgedankte sprookjesfiguren. Inmiddels is het een hypermodern pretpark, maar de oude bewoners eisen nog immer hun plaats op. Dit tot grote frustratie van het huidige personeel dat vooral stapelmesjogge wordt van de chagrijnige en onhandelbare kabouters.

Parkmedewerker Joris van de Pol doet een boekje open: “De sfeer op het park wordt volledig verziekt door die kutkabouters. Ze denken dat het park van hun is, omdat ze hier al sinds het begin wonen.”

“’s Nachts zuipen ze zich helemaal lam en pissen en kotsen alles onder. Wij moeten dan om zes uur ’s ochtends met tientallen medewerkers beginnen om het park op te kuisen. En dat terwijl we door de kabouters worden bespuugd en met flessen worden bekogeld. En als het park dan eindelijk schoon is en de bezoekers komen binnenwandelen, zijn ze zo lam dat ze de hele dag hun roes uitslapen. Zo worden we natuurlijk nooit een populair familiepark.”

 
Deel dit artikel: