17 ℃

Eerstejaars studenten in problemen door dure boodschappen

Eerstejaars studenten in problemen door dure boodschappen
Foto: Mischa Schoemaker / RVD

De gestegen kosten van levensonderhoud treffen niet alleen gezinnen, maar ook studenten die voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Drie willekeurige jongeren vertellen over hoe ze omgaan met de hoge inflatie.

Cheryl (18), student Bedrijfskunde in Groningen: “Toen ik besloot om te gaan studeren, was alles nog veel goedkoper. Nu ik op mezelf woon, kom ik erachter hoe duur alles is. Ik moet echt letten op mijn uitgaven. Als ik de kamerhuur en de boodschappen heb betaald, blijft er eigenlijk niets over om leuke dingen van te doen. Uitgaan zit er dus voorlopig niet in.”

Wouter (18), student Geneeskunde in Nijmegen: “Met alleen mijn studiefinanciering red ik het niet. Daarom heb ik naast mijn studie twee bijbanen. In de avonduren bezorg ik pizza’s en in het weekend maak ik kantoorgebouwen schoon. Zo kan ik net rondkomen, maar het is natuurlijk wel hard werken.”

Amalia (18), student Politics, Psychology, Law and Economics in Amsterdam: “Ik woon sinds een paar weken op mezelf. Eigenlijk red ik het financieel prima. Mijn ouders betalen de huur van mijn appartement en ik heb iemand die mijn boodschappen regelt. Je hoort jongeren vaak zeggen dat studeren en op jezelf wonen te duur is geworden, maar volgens mij valt dat best mee. Je moet er natuurlijk wel echt je best voor doen. Het komt niet zomaar aanwaaien.”

 
Deel dit artikel: