14 ℃
Uit eten

Eerste Taliban-restaurant in Nederland geopend: “Talibanese keuken hier nog relatief onbekend”

Eerste Taliban-restaurant in Nederland geopend: “Talibanese keuken hier nog relatief onbekend”
Foto: Krsmanovic / Shutterstock.com / U.S. Department of State / Public Domain

Haarlem heeft sinds vandaag het eerste Taliban-restaurant van Nederland. Bij Matbakh Talibani kunnen Nederlanders kennismaken met de nog relatief onbekende keuken van de Taliban.

“We koken veel met vlees. Een typisch Taliban-gerecht is bijvoorbeeld ‘dular miqla’, een bokkenstoofpotje met saffraan en kardemom. Of ‘alsuluqiu kalb alsayd’, ongelovige Afghaanse windhond met rijst. Daar kun je onze leiders ’s nachts voor wakkermaken”, zegt chef-kok Mullah Ghani.

Behalve de culinaire verwennerij zou het restaurant ook kunnen zorgen voor een betere verstandhouding tussen de Taliban en Europa. “Daar is het ons in principe niet om te doen, maar het zou wel een prettige bijkomstigheid zijn”, glimlacht Ghani. “Nederlanders kennen de Taliban vooral vanwege hun vrouwenhaat en de gruwelijke executies. Wat de meeste Nederlanders niet weten, is dat je bij de Taliban ook heerlijk kunt eten.”

Wat direct opvalt, is de sfeer in het Taliban-restaurant: “De ambiance in ons restaurant is misschien anders dan Nederlanders gewend zijn. Het is allemaal wat meer gedwongen, maar er worden tussendoor ook grapjes gemaakt. We willen onze gasten de echte Taliban-ervaring bieden. Het gaat namelijk niet alleen om het eten, maar ook om een stukje beleving.”

Of het Taliban-restaurant een succes wordt? Ghani denkt van wel: “Nederland is een prachtige smeltkroes van verschillende culturen. Er waren al Japanse, Chinese, Italiaanse en Argentijnse restaurants, dus waarom geen Taliban-restaurant? Heteroseksuele mannen zijn van harte welkom om bij ons te komen proeven.”

 
Deel dit artikel: