Eerste moedermelkboerderij geopend in Friesland

In het Friese plaatsje Feanwalden is de eerste moedermelkboerderij geopend. De moedermelk is een uitkomst voor mensen die allergisch zijn voor koemelk.

Foto: BonNontawat / Bane M / Shutterstock.com

“Koeienmelk is helemaal niet geschikt voor mensen. Logisch, de melk van de koe is bedoeld voor het kalf. Mensen hebben hun eigen melk, die boordevol vitaminen en afweerstoffen zit”, vertelt boer Wietse Hekkerman. De moedermelk wordt verwerkt in vla, kaas, yoghurt, koffiemelk, boter, crème fraiche, ijs en slagroom. Grote verschillen in de smaak zullen de klant niet opvallen, al is de smaak van moedermelk een stuk zoeter en weeïger.

Wietse kwam op het idee van de moedermelkboerderij toen hij zelf vader werd. “Nadat mijn vrouw had geworpen kwam haar borstvoeding goed op gang. Zo goed zelfs, dat ze het overschot moest afkolven. Ja en toen ik haar zo bezig zag met die borsten in die elektrische kolf, dacht ik: dit kan ook in massaproductie.”

Er werken inmiddels veertig vrouwen bij de moedermelkboerderij. Ze zitten in de stal op een rij aan een bureau, vastgekoppeld aan kolven. Tussen het melken door mogen ze rust houden. “Het mooie is: hoe meer je de melkmoeders stimuleert, hoe meer melk er komt”, legt boer Wietse uit. “Verder moeten ze veel bier drinken, want dat is goed voor het zog.”

 
Deel dit artikel: