17 ℃

Eerste basisschool verbiedt pen en papier in de klas: “Met hun smartphone kunnen ze alles”

Eerste basisschool verbiedt pen en papier in de klas: “Met hun smartphone kunnen ze alles”
Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock.com

Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, maar dit jaar was het dan zover. De eerste basisschool verbood pen en papier in de klas. Sinds de start van dit schooljaar mogen de kinderen van basisschool De Boterbloem tijdens de les alleen nog hun smartphones vasthouden.

In april van dit jaar deed De Boterbloem alle analoge schrijfmaterialen in de ban. “Pen en papier waren enorme stoorzenders in de klas. We merkten dat kinderen tijdens het schrijven niets anders deden, terwijl ze in dezelfde tijd ook op hun smartphone hadden kunnen kijken. Daarom hebben we besloten om radicaal in te grijpen”, zegt groepsleerkracht Relenia Pot. “We willen onze leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op hun toekomst. Daar hoort geen ouderwets schrijfmateriaal bij. Dat is iets van vroeger.”

“Papier en pennen zijn acht maanden weg uit de klas en eerlijk gezegd hebben we ze nog geen seconde gemist”, evalueert Pot. “Met hun smartphone en de juiste apps kunnen kinderen alles: lezen, tekenen, spelen en berichtjes tikken. Er is geen enkele reden om schrijfmaterialen nog te gebruiken.”

In het klaslokaal zitten de leerlingen van De Boterbloem geconcentreerd naar hun schermpjes te kijken. “Zometeen laten we in de TikTok-kring aan elkaar zien wat we hebben meegemaakt. Dan gaan we via de groepsapp klassikaal discussiëren over de lente”, vertelt de leerkracht. “En daarna begint de pauze, dan mogen ze een half uurtje gamen.”

 
Deel dit artikel: