16 ℃

Virologen bevestigen: “Eerst kinderen aan het virus blootstellen is het verstandigst”

Foto: YT CC

Vanaf 11 mei gaan de basisscholen in ons land voorzichtig weer open. Dat maakten premier Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. Is het verstandig om juist kinderen als eerste naar buiten te sturen?

Viroloog Eric Stammelhuis kan zich vinden in het heropenen van de scholen: “Het is een afweging van risico’s. Wie stel je bloot aan het besmettingsgevaar en wie niet? Dan zeg ik: laten we allereerst kinderen naar buiten sturen, om te zien of de kust al veilig is. Als zij het overleven, kunnen de volwassenen volgen. Dat ben ik met Van Dissel eens.”

De keuze om juist kinderen vooruit te sturen is volgens de arts volstrekt logisch: “Kinderen zijn makkelijker te vervangen dan volwassenen. Volwassenen hebben al een dure opleiding gehad en hebben al een baan. De overheid heeft al veel in volwassenen geïnvesteerd en bovendien betalen zij belasting. Daar kunnen we er dus niet te veel van kwijtraken. Kinderen, daarentegen, kósten alleen maar geld. Dat klinkt hard, maar zo is het wel.”

 
Deel dit artikel: