21 ℃

Eendentrekker moet stoppen

Tonny Woggerts leerde het vak van zijn vader. Hij is al de vierde generatie eendentrekkers van de familie, maar helaas ook de laatste. Binnenkort komt er een einde aan de eendentrekkerij, nu de Europese Commissie de eeuwenoude traditie heeft verboden.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Elk jaar gaat Tonny naar de oevers van het Slotermeer om eenden te trekken. Zodra hij het water in gaat, vliegen ze luid kwakend naar hem toe. “Ze weten het precies”, lacht Tonny, terwijl hij de eerste eend voorzichtig bij zijn nek grijpt. “De beestjes vinden het heerlijk.”

Vanaf volgend jaar zullen de eenden het allemaal zelf moeten doen. De Europese Commissie heeft besloten dat de dieren bij de jaarlijkse eendentrek niet meer geholpen mogen worden. “Doodzonde”, zucht Tonny. “Dit is besloten door een stelletje ambtenaren in Brussel. Wat weten zij nou van eenden? Weer wordt een eeuwenoude traditie om zeep geholpen. Mijn overgrootvader trok al eenden.”

Tonny vreest dat door dit besluit veel eenden uit ons land zullen verdwijnen. “Ze gaan straks allemaal naar het zuiden, waar ze nog wel gewoon aan hun gerief kunnen komen.”

Vakkundig trekt Tonny een grote woerd. Het beestje kwaakt van plezier. Over twee maanden is het in ons land definitief gebeurd met de traditionele eendentrek.

 
Deel dit artikel: