Eén op de vier hoofdmaaltijden in Nederland vegetarisch: “Armoede blijkbaar veel groter dan gedacht”

Eén op de vier hoofdmaaltijden in Nederland vegetarisch: “Armoede blijkbaar veel groter dan gedacht”
Foto: Jarek Joepera / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de vier hoofdmaaltijden die Nederlanders nuttigen vegetarisch is. Daarmee lijken veel meer mensen in armoede te leven dan tot nu toe werd aangenomen.

Varkensboer Garmt Bavelaar uit Zundert zegt enorm geschrokken te zijn van het onderzoek van het CBS: “Het is ongekend dat een kwart van de maaltijden in Nederland geen stukje vlees meer bevat. Diep triest dat een rijk land als Nederland niet kan voorzien in de behoeften van haar inwoners.”

Ook Aaltje Hatsema (56) uit Veendam kent in haar omgeving mensen die niet elke dag vlees op tafel hebben: “Een gezin een paar deuren verder heeft zelfs nóóit vlees op het menu. Volgens de moeder van het gezin is dat een bewuste keuze en vinden ze het fijn om een veganistisch leven. Mensen verzinnen de gekste smoezen om hun armoede te verbloemen. Laatst zag ik in de supermarkt en gezin met twee kinderen rondscharrelen tussen de broccoli en de bloemkool. Je hart breekt als je dat ziet.”

 
Deel dit artikel: