Eefje (6) nu al aan de pil: “Liever dit dan zwanger”

Meisjes beginnen op steeds jongere leeftijd aan de anticonceptiepil. Eefje Boog is pas 6 jaar, maar slikt al elke morgen de pil. “Liever dit, dan dat ze nu al zwanger raakt”, zegt haar moeder Rianne.

meisjes-steeds-jonger-aan-de-pilMeisjes zijn op steeds jongere leeftijd vruchtbaar. Daardoor is er een enorme stijging in het aantal tienerzwangerschappen. Enkele jaren geleden kreeg een meisje uit Groningen op 12-jarige leeftijd haar eerste kind. De jongste moeder ooit was Lina Medina. Zij was 5, toen ze beviel van haar zoon.

“Er zijn nog steeds ouders die hun kinderen geen anticonceptie geven. Ik vind dat onbegrijpelijk”, zegt Rianne. “Eefje is pas 6. Je moet er toch niet aan denken dat ze nu al zwanger raakt?”

Huisarts Jos Koelewijn is het met Rianne eens. “Meisjes zijn steeds eerder seksueel actief, vooral in de zomermaanden. U moest eens weten wat er op vakantie allemaal gebeurt. Kinderen van nu blijven heus niet braaf in het zwembad hoor. Ouders moeten zich dat goed realiseren. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het geven van anticonceptiemiddelen.”

Rianne neemt met haar dochter geen enkel risico. Elke ochtend geeft ze haar de pil. “En voor de zekerheid zit er altijd een morning after pil in haar schooltas.”

 
Deel dit artikel: