17 ℃

Edwin (52) fungeert thuis als afzuigkap tijdens het koken

Edwin (52) fungeert thuis als afzuigkap tijdens het koken
Foto: Antonio Diaz / Josep Curto / Zarin Andrey / Shutterstock.com

Wat begon als een tijdelijke noodoplossing voor een defecte afzuigkap, groeide al gauw uit tot een bruikbaar en duurzaam alternatief voor boven de dampende pannen. Al enkele jaren fungeert Edwin Zwijnen (52) uit Kampen thuis als afzuigkap tijdens de bereiding van avondmaaltijden.

“Ik herinner het me nog als de dag van gisteren”, vertelt Edwin. “Ik kwam thuis van mijn werk, liep de keuken in en zag hoe mijn vrouw gehuld was in een soort dichte mist die rook naar gebakken aardappeltjes. Eerlijk gezegd wist ik op dat moment niet eens zeker of mijn vrouw daar stond. Dat was puur een vermoeden.”

Toen Edwin erachter kwam dat de afzuigkap niet functioneerde, aarzelde hij geen seconde. Hij stak zijn hoofd boven de pannen, zette zijn mond wijd open en begon minutenlang diep te inhaleren. In een mum van tijd verdwenen de dampen en kon Edwin zijn geliefde weer recht in de ogen kijken. De enorme trots die Edwin op dat moment voelde, wilde hij niet zomaar kwijtraken. In de avonden die volgden, herhaalde Edwin daarom zijn kunsten. Niet veel later besloot Edwin dat hij zijn vrouw de rest van zijn leven op deze manier wil bijstaan in de keuken.

“Het is ook heel gezellig om zo samen met het avondeten bezig te zijn”, zegt Edwin. “Als je mij nu vraagt wat het geheim is van een goed huwelijk, kan ik je het antwoord geven. Het zit ‘m niet in het organiseren van een verrassingsweekendje, een bosje bloemen, of een ontbijtje op bed. Nee, wees gewoon de afzuigkap.”

 
Deel dit artikel: