18 ℃

Econoom luidt noodklok over daling huizenprijzen

Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren dramatisch gekelderd. In 2016 was een gemiddelde woning in Nederland rond de 440 bitcoin waard. Uit de meest recente cijfers over de Nederlandse woningmarkt is daar nog maar 11 bitcoin van over. Econoom Maarten Palstra luidt de noodklok.

Het dieptepunt van de woningmarkt lijkt vooralsnog achter ons. In maart van dit jaar lag de gemiddelde woningprijs net boven de 9 bitcoin. Een schrale troost voor de huizenbezitters, want de langetermijntrend is hiermee nog niet gebroken.

Volgens Palstra is de daling van de huizenprijzen eenvoudig te verklaren: “De vraag naar woonruimte wordt steeds kleiner. CBS-cijfers laten zien dat een gezin in 1961 nog bestond uit gemiddeld 3,54 personen. Dit jaar bestaat een gemiddeld gezin uit nog maar 2,14 personen. Miljoenen woningen staan dus nu al halfleeg”, aldus Palstra.

“Ja, in euro’s gerekend mag er dan misschien sprake zijn van een stijging. Maar wie er nog in deze oude valuta rekent, heeft waarschijnlijk ook net per postduif doorgekregen dat de Beatles uit elkaar zijn.”

 
Deel dit artikel: