16 ℃

Economen tevreden over minister Kaag: slechts 15 miljard aan kabinetsuitgaven niet op orde

Economen tevreden over minister Kaag: slechts 15 miljard aan kabinetsuitgaven niet op orde
Foto: YT CC

Economen geven minister Kaag van Financiën een ruime voldoende. Uit een controle van de Algemene Rekenkamer blijkt dat het kabinet slechts 15 miljard euro aan belastinggeld heeft gespendeerd aan dubieuze uitgaven. Een keurig resultaat, vindt econoom Frans van Deuteren.

Op Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei, wordt de boekhouding van het kabinet door de Algemene Rekenkamer gecontroleerd. Een kleine 15 miljard aan overheidsuitgaven is volgens de Rekenkamer onrechtmatig. Het zijn bijvoorbeeld uitgaven die niet gedaan hadden mogen worden of waarvan de administratie ontbreekt. In totaal gaat het om nog geen 5 procent van alle financiële verplichtingen van het kabinet.

Volgens econoom Frans van Deuteren is het kabinet terecht trots. “Het kabinet geeft jaarlijks vele tientallen miljarden belastinggeld uit. Als je daarvan maar liefst 95 procent kunt verantwoorden, heb je het gewoon ontzettend goed gedaan”, aldus de econoom.

“Bij elke administratie sluipen er ongemerkt foutjes in. Dat geldt natuurlijk ook voor de boekhouding van minister Kaag”, zegt Van Deuteren. “Het jammer van de 15 miljard die het kabinet per ongeluk heeft weggegeven, maar je moet het allemaal wel in perspectief zien. Het gaat om nog geen duizend euro per Nederlander. In een land als Nederland helpen we elkaar. Als we allemaal iets meer belasting betalen, is dat geld zo weer terug.”

 
Deel dit artikel: