21 ℃

Economen: “Privatisering bakkers is mislukt”

Economen: “Privatisering bakkers is mislukt”
Foto: RossHelen / Shutterstock.com

Het gaat niet goed met de bakkers in ons land. Veel bakkers kunnen door de hoge energieprijs amper het hoofd boven water houden, of zijn al failliet. Volgens economen is de privatisering van de bakkers uitgelopen op een mislukking.

“Sinds enige tijd zijn vrijwel alle bakkerijen in handen van particuliere ondernemers. Dat ging lang goed, maar de laatste tijd raken steeds meer bakkers in de problemen”, legt econoom Frans van Deuteren uit. “Bakkers die te weinig geld hebben om hun energierekening te betalen, je hoort echt schrijnende verhalen. Ondernemers maken er een puinhoop van. Dan moet je als overheid ingrijpen.”

“Begin deze eeuw werden veel sectoren geprivatiseerd”, vervolgt de econoom. “De gezondheidszorg, energiebedrijven en dus ook de bakkerijsector. Alles moest in particuliere handen. Het doel was om de marktwerking te stimuleren. Maar nu zien we dat de privatisering niet in álle sectoren werkt.”

Volgens Van Deuteren is er maar één oplossing denkbaar: “Je kunt niet blijven doormodderen. Bakkerijen moeten weer staatsbedrijven worden. Wat mij betreft halen we ons brood straks gewoon weer bij de staatsbakker.”

 
Deel dit artikel: