18 ℃

Economen klaar om Nederland nieuwe recessie in te praten

Economen klaar om Nederland nieuwe recessie in te praten
Foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Een team van vooraanstaande economen wil de economie binnen een jaar kapotpraten. “Ja, dat is een ambitieus plan, maar niets is onmogelijk. De economie staat er nog sterk voor, maar uiteindelijk kan alles kapot”, zegt econoom Frans van Deuteren.

Volgens de economen zijn de omstandigheden nu ideaal om ons land snel een recessie in te praten. “We hadden al oncomfortabel hoge inflatie die de koopkracht uitholde, en dat wordt nog veel erger door de stijgende olie- en gasprijzen. En dan moeten we nog maar hopen dat Poetin de gaskraan niet volledig dichtdraait”, probeert econoom Han de Jong bij BNR. Van Deuteren valt hem bij: “We hebben nog een lange weg te gaan. Mensen hebben nog geen zin in een recessie. Aan ons de taak om daar verandering in te brengen. Dat is een kwestie van doorzetten.”

Van Deuteren heeft goede hoop dat de economie op korte termijn als een kaartenhuis in elkaar stort. “Bedrijven worden voorzichtiger met investeren. Consumenten worden bang. Ze houden de hand op de knip. En terecht, want ze gaan kapot. Kapot, begrijpt u? We zijn er nog lang niet, maar met een beetje hulp van de Rabobank moet een nieuwe recessie dit jaar al mogelijk zijn. Daar gaan we ons stinkende best voor doen.”

 
Deel dit artikel: