14 ℃

Echtgenote doet al jaren niets

Johan van Kampen (40) heeft er genoeg van. Dag in dag uit werkt hij voor het geld, terwijl zijn vrouw Marion (34) elke dag een soort vakantie houdt. “We kozen ooit voor een klassieke rolverdeling. Ik zou binnen het gezin de financiële verantwoordelijkheid nemen en Marion zou huismoeder worden. Ik vond dat indertijd al een vaag begrip, maar dat ze zó weinig om handen heeft, daar schrik ik gewoon van.”

Foto: Fizkes / Shutterstock.com

“Laatst nog”, licht hij toe, “ging ze gewoon een middag eendjes voeren in het park met onze jongste van 5. Zo wil ik mijn dagen ook wel vullen!”

“Ik dacht altijd dat ik veel deed”, vertelt Marion beschaamd. “Ik doe de opvoeding, ik breng de kinderen naar school en haal ze op, ik taxi ze naar hun sportclubjes, ik kook, ik knip ze, ik koop hun kleren, ik was en vouw op, ik hou het huis schoon, ik hou de tuin bij, ik begeleid ze met hun huiswerk, ik organiseer hun feestjes, ik plan en verpleeg, ik ga met ze naar logopedie, dokters, orthodontisten en tandartsafspraken, ik leer ze manieren, ik troost ze en ik ben hun luisterend oor en adviseur, ik lees ze voor, ik knutsel met ze, ik doe de boodschappen, ik help op school als leesmoeder, ik pak alles in en uit voor vakanties, ik verzorg de huisdieren en zorg ervoor dat er op seksueel gebied voor mijn man niks te klagen valt. Maar Johan heeft me laten inzien dat dat er allemaal gewoon bij hoort.”

Johan knikt en slaat zijn arm om haar heen: “Zie je wel, ze doet niks.” Marion gaat nu op zoek naar een baan voor 4 dagen. Hun vier kinderen zullen die dagen naar de opvang gaan. Johan is trots op haar. “Dan merkt ze ook eens wat werken is.”

 
Deel dit artikel: