11 ℃

E-mailen naar het buitenland niet meer gratis

Het internet gaat de tarieven voor e-mails naar het buitenland verhogen. Het aantal e-mails naar het buitenland is in de afgelopen jaren fors gestegen. Het internet wil niet langer opdraaien voor de kosten.

email-computer-internetDagelijks worden alleen al vanuit ons land miljoenen berichten verzonden. Een groot deel daarvan gaat naar het buitenland. “Een e-mailtje naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten legt al gauw zesduizend kilometer af. Iemand moet dat betalen”, zegt woordvoerder Rob Cleevers namens het internet. “Vrijwel alle berichten worden dezelfde dag nog afgeleverd. Dat brengt hoge kosten met zich mee.”

Volgens Cleevers denken mensen niet goed na voor ze een e-mailtje versturen. “Laatst stuurde een man uit Hengelo op één dag zes mailtjes naar Amerika en zette doodleuk iemand in Singapore op de cc. Voor ons is dat een enorme logistieke operatie. Dan denk ik: ja, je had ook gewoon even kunnen bellen.”

Vanaf volgend jaar vraagt het internet een kleine vergoeding voor het afleveren van e-mails in het buitenland. “Het basistarief wordt 2 cent per bericht, maar natuurlijk wordt het duurder als er een zware bijlage mee moet.”

 
Deel dit artikel: