19 ℃

Dwangstoornis: Erik (23) MOET elke dag minstens één keer met zijn ogen knipperen

Dwangstoornis: Erik (23) MOET elke dag minstens één keer met zijn ogen knipperen
Foto: luckyraccoon / Shutterstock.com

WERKENDAM - Al jarenlang knippert Erik Geelvier (23) uit Werkendam minstens één keer per dag met zijn ogen. Deze dwangmatige handeling komt voort uit de terugkerende angstgedachte dat het niet knipperen zou kunnen leiden tot uitdroging of irritatie van de ogen. Erik heeft last van wat in de psychologie bekendstaat als een obsessief-compulsieve stoornis.

“Zodra mijn wekker gaat en ik mijn ogen opendoe, begin ik eigenlijk al met knipperen”, vertelt Erik openhartig over zijn problematiek. “Vroeger kon ik mij daarvan bewust zijn, bijvoorbeeld wanneer ik wat slaap uit mijn ogen weg moest wrijven, maar tegenwoordig gebeurt het knipperen vrijwel altijd automatisch. Soms heb ik al geknipperd voordat ik überhaupt bang kon worden. Het kan zo snel gaan. Volgens mijn psycholoog hebben al die jaren van dwang geleid tot een onbewust hardnekkig gedragspatroon.”

Hoewel Erik inmiddels al zo’n vijf jaar gespecialiseerde behandeling ontvangt, lijken zijn therapeutische sessies nog geen vruchten af te werpen: “Tot op heden is er nog geen dag geweest die ik zonder te knipperen ben doorgekomen. Hoezeer ik ook mijn best doe en hoe bewust ik ook probeer te zijn van mijn knippergedrag, het blijft toch telkens weer gebeuren. Gelukkig ben ik niet de enige met deze problematiek, dat zie ik als ik om me heen kijk. Zelfs mijn psycholoog vertoont soms mijn gedrag.”

 
Deel dit artikel: