Met subsidie van de gemeente installeerde Jerry Koeck (22) een zonnepaneel op het dak van zijn krot. Hij is niet de enige. In de buitenwijk van Almere moeten alle krotten binnen twee jaar energieneutraal zijn.
Verscholen tussen de bosjes staan zo’n 25 illegale nederzettingen. Er wonen vooral jongeren die door het woningtekort en de hoge huizenprijzen niet aan een normale woning kunnen komen. Bijna niemand weet dat ze er zijn. Almere ontkende het bestaan ervan, maar nu moet het een krottenwijk worden waar de gemeente trots op kan zijn.
Slechts drie maanden geleden draaide de wijk nog volledig op illegaal afgetapte stroom en vervuilende dieselaggregaten. Nu zijn vrijwel alle krotten voorzien van ‘groene’ zonnepanelen. Met het prestigieuze project wil Almere koploper zijn op het gebied van duurzaamheid.
“We gebruiken hier sowieso al weinig energie”, vertelt Koeck. “De meeste bewoners hebben geen koelkast of wasmachine. Een klein zonnepaneel is genoeg om mijn hele krot van energie te voorzien. In de winter kan er zelfs een klein kacheltje op draaien.”
Op termijn wil Almere alle huizen in de gemeente vervangen door energiezuinige krotten, zoals eerder al in Lelystad gebeurde.