23 ℃
Nieuwe regels

Duizenden Nederlanders moeten verplicht afscheid nemen van hun gordeldier

Duizenden Nederlanders moeten verplicht afscheid nemen van hun gordeldier
Foto: Nynke van Holten / Lifestyle and Wedding ph / Shutterstock.com

NIJMEGEN - Een drama voor duizenden baasjes van gordeldieren in ons land. Vanaf 1 juli mogen deze dieren niet meer als huisdier worden gehouden. Ook Wendel Tuinman (23) uit Nijmegen zal verplicht afscheid moeten nemen van haar geliefde gordeldier. 

Vanaf 1 juli worden nieuwe regels van kracht die het demissionaire kabinet op de valreep had opgesteld. Een van de nieuwe regels is dat tientallen dieren niet meer als huisdier gehouden mogen worden. Onder meer het houden van een gordeldier wordt verboden. Een flinke klap voor de duizenden Nederlanders met een gezelschapsgordeldier.

Wendel Tuinman woont met haar gordeldier Elvis in een klein appartementje in het centrum van Nijmegen. Ze is teleurgesteld door de nieuwe regels. “Ik ben er kapot van. Al vier jaar is Elvis bij me in huis en dat heeft nog nooit voor problemen gezorgd. Hij doet geen vlieg kwaad. Ook de buren hebben geen last van hem. Elvis schuifelt ’s nachts muisstil door het huis. En nu ineens moet hij weg. Waarom?”, vraagt Wendel zich af.

Wendel vindt dat er sprake is van discriminatie: “Gordelhuisdieren worden verboden, omdat ze er niet zo schattig uitzien als bijvoorbeeld een kat. Maar daar kan Elvis toch niks aan doen? Trouwens, sommige kattenrassen worden ook verboden, zoals de serval, terwijl andere rassen gewoon mogen blijven. De nieuwe regels zijn dus ook nog heel racistisch.”

 
Deel dit artikel: