13 ℃

Duizenden kinderen baan kwijt na besluit H&M om te stoppen in Myanmar

Duizenden kinderen baan kwijt na besluit H&M om te stoppen in Myanmar
Foto: Sk Hasan Ali / Shutterstock.com

MYANMAR - Het besluit van modeketen H&M om geen zaken meer te doen met kledingfabrieken in Myanmar kost mogelijk duizenden kinderen hun baan. Gevreesd wordt dat de kinderwerkloosheid in Myanmar flink zal toenemen.

H&M maakte deze week bekend dat het bedrijf de samenwerking met kledingfabrieken in Myanmar stapsgewijs zal beëindigen. De maatregel is het gevolg van een kritisch rapport over allerlei wantoestanden in de fabrieken. Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op het besluit van H&M. “Voor duizenden werknemertjes van de kledingfabrieken dreigt ontslag”, zucht woordvoerster Thealine Petjes van mensenrechtenorganisatie Human Rights Guard.

“Dat het vooral kinderen zijn, maakt het extra pijnlijk”, vervolgt Petjes. “De kans is groot dat deze kinderen hun inkomsten verliezen. Het gaat om kinderen die soms jarenlang, 16 uur per dag aan hun carrière in de kledingindustrie hebben gewerkt. En nu krijgen ze stank voor dank. Gelukkig bouwt H&M de samenwerking geleidelijk af en dwingen ze deze werknemertjes niet direct de schoolbanken in.”

 
Deel dit artikel: