13 ℃

Duizenden dodenherdenkers blokkeren Dam in Amsterdam

Duizenden dodenherdenkers blokkeren Dam in Amsterdam
Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei Jasper Juinen / Wiki Commons CC

AMSTERDAM - Ongeveer vierduizend activistische dodenherdenkers hebben zaterdagavond de Dam in Amsterdam geblokkeerd. Met deze actie wil de groep aandacht vragen voor de dodelijke slachtoffers van diverse oorlogen.

De actie lijkt zorgvuldig georkestreerd. De blokkade maakte een professionele indruk, waardoor het vermoeden bestaat dat de gemeente van tevoren op de hoogte was. Het hoogtepunt van de manifestatie was om 20:00 uur, toen alle aanwezigen gelijktijdig twee minuten stilte in acht namen en daarmee een krachtig signaal tegen oorlog gaven.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de massale herdenking inmiddels opgeëist. “Nederland is een van de landen die wereldwijd al heel lang heeft mogen profiteren van vrijheid. Dat dit niet vanzelf is gegaan, mag best wel eens benadrukt worden”, zegt woordvoerder Laïtitia de Vries (23) namens de dodenherdenkers. “Dat het Nederlandse volk, waaronder de Amsterdammers, het hele jaar maar doorgaan zonder hieraan te denken, is niet meer van deze tijd.”

Pas nadat koning Willem-Alexander openlijk zijn sympathie voor de herdenkers had uitgesproken, werd besloten om de blokkade op te heffen.

 
Deel dit artikel: